Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym

i migdałami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

80 gramów

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Arbuza pokrój w kostkę, o boku 1,5 cm. Podobnie pokrój ser.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z arbuzem oraz serem.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 2

Krok 3

Stwórz aromatyczny, ziołowy sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj delikatnie sałatkę z migdałami i podawaj.

Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby nadać sałatce jeszcze lepszy smak, dodaj garść uprażonych płatków migdałowych. Płatki upraż w piekarniku lub na rozgrzanej patelni. Dzięki temu będą chrupiące i złociste.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z arbuzem i serem pleśniowymSałatka z arbuzem i serem pleśniowym

Szukasz pomysłu na oryginalną potrawę? Dobrze trafiłeś! Przed Tobą znakomita sałatka z arbuzem i serem pleśniowym. To danie, to odrobina ekstrawagancji, na którą cię stać! Nie czekaj i już teraz przekonaj się, jak obłędnie smakuje to zestawienie składników. Recepturę już znasz, więc do dzieła. Powodzenia!

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów nietypowych połączeń składników i smaków. Wystarczy jeden kęs i arbuz z serem pleśniowym oczaruje Cię swoimi walorami. Na dodatek przygotowanie tej sałatki zajmuje jedyne 15 minut, więc jest to opcja dla osób lubiących błyskawiczne gotowanie. Skusisz się?

Na jaką okazję? 

Oryginalny smak sałatki z arbuzem, niebieskim serem pleśniowym i migdałami z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości. Możesz zaserwować ją zarówno do drugiego dania, na kolację, podczas przyjęcia czy zabrać ze sobą do pracy. Sałatka z arbuza i sera pleśniowego zawsze wypada tak samo dobrze. 

Czy wiesz, że?  

Orzeźwiający arbuz doskonale będzie się komponować ze smakowitym serem z niebieską pleśnią. Sery tego typu to między innymi gorgonzola, roquefort czy stilton. Jeżeli za nimi nie przepadasz, możesz zastąpić je słonym serem feta lub delikatną mozzarellą. Stwórz kompozycję, która współgra z Twoimi preferencjami. 

Dla urozmaicenia: 

Do sałatki najlepiej sprawdzi się wyrazisty sos francuski. Sałatkę posyp surowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami (staną się one wówczas bardziej aromatyczne). Serwuj z bagietką, zarówno jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego!