Sałatka z brokułami i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

580 osób wydrukowało

Pobierz pdf

774 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na różyczki i wraz z groszkiem cukrowym ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 1

Krok 2

Warzywa schłodź w zimnej wodzie, aby nie straciły koloru. Jeśli używasz groszku cukrowego mrożonego, wystarczy, gdy go tylko sparzysz w osolonym wrzątku, bez gotowania.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój w dość cienkie plastry, oprósz oregano, pieprzem oraz odrobiną soli. Przesmaż szybko na lekko rozgrzanym maśle i schłodź. Należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy grecki wymieszaj z wodą, następnie połącz z oliwą z oliwek.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 4

Krok 5

Ser feta pokrój w kostkę.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 5

Krok 6

Brokuły, groszek cukrowy oraz cukinię połącz z sosem, wyłóż do salaterki i obłóż fetą. Następnie podawaj.

Sałatka z brokułami i fetą  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.07.2016

    W takim razie to idealny przepis dla Was! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Libowska

    Jolanta Libowska , 03.07.2016

    ser feta jest u mnie w domu na codzien wszyscy go lubimy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i fetą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułami i fetą Sałatka z brokułami i fetą

Sałatka z brokułami i fetą to doskonały pomysł na niebanalne śniadanie, obiad lub kolację. Możesz ją także zjeść w pracy w formie drugiego śniadania lub lunchu. Jeden z głównych składników sałatki, ser feta, produkowany jest z połączenia mleka koziego oraz owczego. Jego polskie odpowiedniki wytwarzane są natomiast z mleka krowiego. Najlepiej wybierać fetę o kruszącej się konsystencji i lekko kwaśnym, słonawym smaku. Jeżeli kupiony przez ciebie ser okaże się zbyt słony, wystarczy, że na kilka minut zanurzysz go w zimnej wodzie. Kupując kolejny ze składników, brokuły, zdecyduj się na te o barwie ciemnozielonej, pozbawione przebarwień. Ich różyczki powinny być twarde oraz zbite. Zielone liście wokół łodygi świadczyć będą o tym, że warzywo jest świeże. Wyrazistego smaku nada sałatce sos grecki, czosnkowy lub majonezowo-jogurtowy.