Sałatka z kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
681 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

10 dekagramów

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 pęczek

100 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Po ugotowaniu schłodź w zimnej wodzie, żeby nie straciła koloru. Jeżeli używasz fasolki mrożonej sparz ją w osolonym wrzątku i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka z kiełkami - Krok 1

Krok 2

Umyj i osusz rzodkiewki, następnie pokrój w plastry.

Sałatka z kiełkami - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy grecki Knorr wymieszaj z wodą i połącz z oliwą.

Sałatka z kiełkami - Krok 3

Krok 4

Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do schłodzenia.

Sałatka z kiełkami - Krok 4

Krok 5

Ser feta pokrusz. Fasolkę, rzodkiewki, kiełki i pokruszony ser polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Sałatka z kiełkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna  Ch

    Anna Ch , 12.03.2017

    da się zjeść ale szału nie ma:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkamiSałatka z kiełkami

Żaden dodatek do głównego dnia nie chrupie tak, jak sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem kiełków i prażonych pestek dyni. Składająca się z zielonych warzyw i fety kompozycja świetnie nadaje się także jako część imprezowego menu. „Kropkę nad i” stawia grecki sos sałatkowy, doskonale podkreślający smak sera i fasolki szparagowej. Polacy niespecjalnie często pamiętają o fasolce szparagowej. Jest to o tyle niezrozumiałe, że to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu. Wystarczy znać tylko ten przepis! Sałatka z kiełkami, którą polecamy twojej uwadze, to połączenie właśnie zielonej fasolki szparagowej z rzodkiewką, pestkami dyni i kiełków. Nie ma większego znaczenia, jakie kiełki wybierzesz – mogą to być kiełki rzodkiewki, brokułów lub kiełki fasoli. Sałatka idealnie pasuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale też stanowi interesujące danie główne dla jaroszy. Może być również podana w ramach zimnej płyty na przyjęciu.