
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
6 sztuk
100 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
2 łyżki
40 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obie papryki umyj i oczyść z nasion. Nożem zetnij wewnętrzną część miąższu (tę z białymi elementami) tak, aby powstały cienkie plastry papryki. Każdy z nich przetnij na pół. Następnie nacinaj (nie docinając do końca) w wachlarz.

Krok 2
Ogórka przetnij wzdłuż, a następnie nacinaj (nie docinając do końca) lekko poprzecznie w cienkie plasterki. Co trzeci z nich odcinaj. Powinieneś otrzymać małe wachlarzyki.

Krok 3
Za pomocą małego nożyka nacinaj delikatnie boki rzodkiewki, obracając ją dookoła. Szczypiorek potnij lekko pod kątem w długie paseczki. Przygotowane warzywa umieść w misce z zimną wodą i lodem na co najmniej 2 godziny.

Krok 4
Z sałaty lodowej zdejmij delikatnie wierzchnie liście. Ułóż po dwa, trzy razem, tak, aby powstały koszyczki. Pozostałą sałatę porwij.

Krok 5
W misce wymieszaj sałatę z pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki, oliwą z oliwek i oregano. Nakładaj mieszankę warzyw do koszyczków. Ser feta pokrój w 1-centymetrowe plastry, a każdy z nich przekrój w poprzek, aby powstały trójkąty. Układaj je na sałacie.

Krok 6
Przecier malinowy wymieszaj z musztardą, sokiem pomarańczowym oraz sosem sałatkowym Knorr. Powinieneś otrzymać gęsty dressing.

Krok 7
Na środku talerza wylej okrągłą „plamę” sosu. Za pomocą łyżki rozsmaruj ją na boki, tworząc wachlarz. Na środku połóż koszyczek z sałaty. Całość udekoruj warzywami wyjętymi z miski z wodą i lodem oraz różyczkami utworzonymi z rzodkiewki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z sosem malinowym
Sałatka przyrządzona według tego przepisu jest niezwykle efektowna – podaj ją podczas przyjęcia lub odświętnego obiadu czy kolacji. Oprócz popularnych warzyw, takich jak sałata i rzodkiewka, wykorzystasz do niej także ser feta oraz maliny. Najpierw z papryki (żółtej i czerwonej) wytnij nożem cienkie, przypominające wachlarze plasterki. Podobnie pokrój również ogórka, natomiast rzodkiewkę ponacinaj dookoła w ozdobny sposób. Szczypiorek posiekaj pod kątem w dość długie paseczki. Wszystkie warzywa umieść w misce z lodowatą wodą i odstaw na jakiś czas – dzięki temu zabiegowi zachowają swój kształt i pozostaną jędrne. Z sałaty lodowej zdejmij kilka dużych wierzchnich liści i układaj je tak, by kształtem przypominały miseczki. Resztę sałaty porwij i wymieszaj z pomidorami oraz fetą, a całość umieść w koszyczkach z liści. Z przecieru malinowego, musztardy i soku pomarańczowego przygotuj dressing i rozsmaruj go na talerzu, tworząc dekoracyjny wachlarz. Na środku ustaw koszyczki z sałaty, a całość ozdób wycinanymi warzywami. Miłego przyrządzania oryginalnych przekąsek!