Brochettes z indyka w owocowej salsie - VIDEO
łatwe
77 osób zapisało
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
85 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
1 szczypta
1 sztuka
marynata:
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż do marynaty i obracaj, żeby równomiernie pokryły się zalewą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Krok 2
Przygotuj salsę z awokado i mango: obierz owoce ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z jogurtem oraz sokiem z cytryny, dopraw czarnym pieprzem. Następnie przykryj i wstaw do lodówki.

Krok 3
Następnie przewracaj na drugą stronę, posmaruj resztą marynaty i grilluj dalej 2- 3 minuty, do momentu, gdy mięso będzie miękkie i całkowicie dopieczone. Gotowe brochettes podawaj z salsą, na sałacie z rukoli.

Krok 4
Przyrządź marynatę mieszając musztardę, miód, przecier pomidorowy, sos Tabasco, czosnek i Przyprawę do złotego kurczaka Knorr w płytkim naczyniu (na tyle dużym, żeby zmieściło się w nim 6 szpikulców).

Krok 5
Pokrój piersi z kurczaka w paski, nabij na szpikulce, przebijając mięso na przemian raz z góry, raz z dołu.

Krok 6
Nagrzej grill do wysokiej temperatury. Posmaruj kratkę oliwą i na niej ułóż brochettes, smarując połową marynaty. Grilluj przez 6 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brochettes z indyka w owocowej salsie - VIDEO
Jeśli lubisz pikantne dania mięsne, koniecznie wypróbuj przepis na brochettes z indyka. Oprócz mięsa do przygotowania tych szaszłyków potrzebujesz m.in. jogurtu naturalnego, soku z cytryny, a także mango oraz awokado. Mięso z indyka nabij na szpikulce, następnie włóż do marynaty i równomiernie ją rozprowadź. To właśnie marynata nada szaszłykom wyrazistego smaku. By ją przygotować wystarczy, że musztardę dijon połączysz z przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sosem tabasco oraz płynnym miodem. Zamarynowane mięso grilluj z obu stron do momentu, aż będzie miękkie. Idealnym dodatkiem do pikantnych szaszłyków będzie owocowa salsa, którą wykonasz na bazie awokado, mango, soku z cytryny oraz jogurtu naturalnego. Smaczne będą również z delikatną sałatką. Pamiętaj, że mięso z indyka możesz przełożyć dowolnymi warzywami, na przykład czerwoną papryką lub plasterkami cebuli. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne brochettes z indyka przy najbliższej okazji.