
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
6 plastrów
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Krok 2
Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, oliwki pokrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop 2 łyżkami oliwy i grilluj.

Krok 3
Na półmisku lub talerzu rozłóż dookoła liście sałaty, następnie zbliżając się do środka naczynia ułóż, również dookoła, grillowana cukinię, plastry szynki oraz na środku - kiełki.

Krok 4
Wierzch sałatki posyp pokrojonymi oliwkami a całość polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj jako samodzielne danie.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone pomidory, możesz je również wykorzystać do przygotowania tej sałatki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do sałatki. A oliwę z pomidorów wykorzystaj do przygotowania sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
Nieco pikantne kiełki rzodkiewki to nie tylko świetny dodatek do śniadaniowych kanapek, ale również sałatek i dań obiadowych. Świetnie skomponują się z wieloma składnikami, np. grillowaną cukinią czy suszoną szynką. Bazę do dania z tego przepisu stanowią karbowane liście sałaty. Starannie je umyj, osusz za pomocą papierowych ręczników, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Cukinię z kolei pokrój na dość cienkie plastry. Ułatwisz sobie tę czynność, wykorzystując obieraczkę do jarzyn. Kawałki warzywa skrop niewielką ilością oliwy i grilluj na specjalnej patelni. Ułóż je na sałacie. Pamiętaj również o wędlinie, świetnym wyborem będzie np. szynka schwarzwaldzka. W centralnym punkcie naczynia umieść kiełki, a dookoła nich rozsyp kawałki czarnych oliwek. Całość polej francuskim sosem. Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Serwuj ją z grzankami przygotowanymi poprzez upieczenie kromek bagietki paryskiej. Wcześniej warto je skropić oliwą i natrzeć ziołami, np. rozmarynem lub mieszanką prowansalską.