Sałatka z opiekanej papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z opiekanej papryki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki i kapary. Rozdziel liście cykorii, umyj je i zanurz w wodzie z octem na chwilę.

Krok 3

W misce połącz oliwę, pastę z czosnku, kapary sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody.

Krok 4

W powstałym sosie wymieszaj ze sobą wszystkie składanki. Sałatką z papryki nafaszeruj liście cykorii i poukładaj je na odpowiednim półmisku.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać garść rodzynek i orzechów np. pinii. Zdjęcie sałatki opiekanej z papryką zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Katarzyna Michalska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z opiekanej papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z opiekanej paprykiSałatka z opiekanej papryki

Papryki każdą z osobna, cebulę oraz czosnek zawiń w folię aluminiowa, upiecz przez 30 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. Warzywa ostudź, obierz ze skóry, paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski, czosnek wyciśnij, rozetrzyj na pastę.