Sałatka z orzeszkami piniowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z orzeszkami piniowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

75 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek przesmaż na rozgrzanej patelni, smaż 3-4 minuty do momentu, gdy zacznie się złocić. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cebulę i smaż na wolnym ogniu ok. 4-6 minut, do momentu gdy cebula zacznie mięknąć. Wystudź.

Krok 2

W dużej misce połącz zblanszowane różyczki brokuła, pancettę z cebulą, pietruszką, orzeszki oraz chilli wszystko razem wymieszaj.

Krok 3

W osobnej miseczce połącz majonez Hellmann's, paprykę oraz ocet i wymieszaj. Brokuły przełóż do salaterki, polej przygotowanym sosem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taka sałatka wspaniale komponuje się ze stekiem wołowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z orzeszkami piniowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z orzeszkami piniowymiSałatka z orzeszkami piniowymi

Zobacz, jak w niebanalny sposób przyrządzić sałatkę z brokułu. To warzywo często podaje się z dodatkiem sera feta, jajek czy innych jarzyn. Spróbuj jednak bardzo prostego połączenia z brokułem w roli głównej i zrób sałatkę z orzeszkami piniowymi. Brokuł stanowi tu podstawowy składnik, a jego smak jest jedynie podkreślony dodatkiem pancetty, czyli włoskiego suszonego boczku oraz cebuli i orzeszków. Pancettę o dość charakterystycznym smaku zastąpisz z powodzeniem wędzonym boczkiem. Podsmaż mięso pokrojone na drobne kawałki, tak by stały się chrupiące i uwolniły aromat. Podsmaż także cebulę, aby zmiękła. Brokułu nie gotuj, a jedynie zblanszuj, żeby pozostał chrupiący. Włóż go na chwilę do wrzątku, następnie do zimnej wody. W ten sposób zachowasz także kolor warzywa. Różyczki brokułu, pancettę i cebulę wymieszaj razem z orzeszkami pinii oraz płatkami chili, które łagodnemu daniu dodadzą nieco ostrości. Jeśli wolisz jednak łagodne potrawy, chili pomiń. Do sałatki zrób sos z majonezu i czerwonego octu winnego. Smacznego!