Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

6 łyżek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

3 garść

1 sztuka

6 sztuk

3 łyżki

30 gramów

0.5 pęczka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (250 ml) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paski, wywar zachowaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, pomidory w cienkie paski i przesmaż razem na połowie oliwy, dodaj grzyby. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr, wlej grzybowy wywar i gotuj ok. 15 minut, do momentu gdy kasza będzie miękka. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos balsamiczny Knorr według wskazówek umieszczonych na opakowaniu wykorzystując pozostałą oliwę z suszonych pomidorów. Buraka pokrój w cienkie plasterki, liście szpinaku osusz, ser pokrój na mniejsze kawałki a pomidorki pokrój na połówki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 3

Krok 4

Gotowe kaszotto starannie nałóż na środek talerza a po środku przygotuj miejsce na sałatkę. W środek „kopczyka” nałóż liście szpinaku, buraka, ser, cebulę oraz pomidorki.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 4

Krok 5

Całość polej przygotowanym sosem, posyp kiełkami i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Z pewnością kawałki chrupiącej ziołowej bagietki będą doskonałym dodatkiem do tego dania.

1

Opinie o przepisie

  • Monika Szuptarska

    Monika Szuptarska , 21.01.2021

    Suupeeeer

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rolada marchewkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszottoSałatka z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i szpinakiem na grzybowym kaszotto to danie oryginalne i bardzo kolorowe, które zachwyca jednocześnie smakiem, wyglądem i aromatem. Potrawa warta wypróbowania!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi nieoczywiste połączenia smaków. Ten przepis z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej!

Na jaką okazję?

Sałatka na bazie kaszotto, buraków, szpinaku i suszonych grzybów to znakomita potrawa lunchboxa, którego zabierzesz ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które dostarcza ogromną ilość wartości odżywczych. Pochodzi ze środkowo-zachodnich terenów Azji, a znany był już Persom w VI w.

Dla urozmaicenia:

Sałatka komponuje się dobrze nie tylko z pieczonym burakiem, kaszotto i liśćmi szpinaku, ale tez z fetą, która nada daniu śródziemnomorskiego akcentu.