Sałatka z polędwicą sopocką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Sałatka z polędwicą sopocką

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
115 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

600 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

240 gramów

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umytą, osuszoną i podzieloną na kawałki sałatę umieść w dużej misce.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 1

Krok 2

Umytego i obranego ogórka pokrój na kawałki i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 2

Krok 3

Umyte pomidorki pokrój na połówki i wyłóż na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 3

Krok 4

Oczyszczoną cebulę pokrój na cieniutkie półksiężyce i posyp na sałatę.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 4

Krok 5

Pokrojoną w kostkę polędwicę dołóż do reszty składników i wymieszaj.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 5

Krok 6

Całość polej jogurtem wymieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Podawaj z pieczywem.

Sałatka z polędwicą sopocką - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, cynku, witaminy B1, miedzi, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyna, foliany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z polędwicą sopocką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z polędwicą sopockąSałatka z polędwicą sopocką

Nie wiesz, co podać na dzisiejszą kolację? Twój apetyt zaspokoi sałatka z polędwicą sopocką. Posiłek serwuj z pełnoziarnistym żytnim pieczywem.

Dla kogo?

Sałatka to idealne rozwiązanie na kolację dla chcących zwiększyć ilość zjadanych witamin, składników mineralnych i błonnika. Przygotujesz ją szybko, prosto i z łatwo dostępnych produktów.

Na zdrowie!

Warzywa powinniśmy włączać do każdego posiłku. Pozwala to zaopatrzyć nasz organizm w potrzebne substancje odżywcze. Sałatka warzywna z dodatkiem polędwicy sopockiej dostarczy nie tylko dużej ilości witaminy C (44,8 mg, czyli 56% RWS) oraz potasu 1123,5 mg czyli 56% RWS) ale także witaminy B 12 (0,58 µg czyli 23%RWS) , którą można znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Witamina B12 czyli kobalamina pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Czy wiesz, że?

Sałata lodowa to jedno z najchętniej kupowanych warzyw liściastych. Skąd wzięła się jej nazwa? Określenie „lodowa” pochodzi najprawdopodobniej od odgłosu wydawanego w trakcie łamania liści warzywa, przypominającego kruszenie lodu.