Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

10 sztuk

5 sztuk

50 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roszponkę opłukaj i odstaw na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.

Krok 2

Pierś z kurczaka opłukaj, pokrój w kostkę i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Usmaż na oliwie.

Krok 3

Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową, szybko podlej sosem sojowym i chwilę przesmaż na dużym ogniu- tak aby płyny nie zdążyły wypłynąć. Suszone pomidory pokrój w paski.

Krok 4

Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.

Krok 5

W misce wymieszaj roszponkę z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Posypa pokruszoną fetą i ostrą papryką w płatkach. Na talerzach polej sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkamiSałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami

Smaczna sałatka z kurczakiem, oparta na zaledwie kilku składnikach, przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. Przygotowuje się ją z roszponki, która jest delikatnie orzechowa i ma drobne liście, które często wykorzystuje się do dekoracji wielu dań. Sałatka z roszponką, kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami polana jest sosem czosnkowym, podkreślającym jej smak. To dobra propozycja na jedną z przekąsek podczas przyjęcia lub na kolację. Serwuj ją z bagietką – świeżą lub grillowaną. Sprawdzi się w tym przepisie także dodatek sera. Danie urozmaici biała mozzarella, ser z niebieską pleśnią lub roladka z sera koziego. Z pikantnymi pieczarkami i soczystym kurczakiem dobrze będą komponować się też świeże pomidory. Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami będzie również wyśmienita z dodatkiem makaronu razowego, np. kokardek. W takiej postaci można ją podać nawet na obiad. Jeśli spodobała Ci się ta warzywno-mięsna kompozycja, wypróbuj koniecznie podany przepis. Smacznego.