Sałatka z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ziemniaków

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

20 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra wrzącej wody.

Krok 2

Pokrój łososia, cebulę i suszone pomidory w cienkie paski, oliwki - w cienkie plasterki. Szczypiorek oraz czosnek drobno posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj w misce oliwę, ocet winny, musztardę i 50 mililitrów bulionu (używanego do gotowania ziemniaków), dodaj posiekany czosnek oraz szczypiorek.

Krok 4

Obierz ziemniaki, pokrój w ½ centymetrowe plastry i obgotuj w bulionie przez około 4 minuty. Następnie odstaw na 5 minut do przestygnięcia.

Krok 5

Przygotowanym dressingiem zalej składniki sałatki, dokładnie wymieszaj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ziemniakówSałatka z ziemniaków

Szukasz przepisu na danie z ziemniakami? Przygotuj z nich smaczną sałatkę na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w wędzonego łososia, oliwki, suszone pomidory, czerwoną cebulę, szczypiorek, oliwę i ocet winny oraz aromatyczny bulion. Proponowaną sałatkę charakteryzuje wyrazisty smak wędzonego łososia, który bardzo dobrze komponuje się z oliwkami oraz suszonymi pomidorami. Całość można dodatkowo posypać pokrojonymi w drobną kostkę grzankami (mogą być np. czosnkowe) lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sałatkę z ziemniaków możesz też podać z bagietką razową lub wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jest bogata w różnorodne składniki, dlatego sprawdzi się jako samodzielne danie, ale może być także jedną z imprezowych przekąsek. Ozdób ją wtedy świeżymi ziołami (np. bazylią, koperkiem, tymiankiem), plasterkiem cytryny, kiełkami i pomidorkami cherry. Nasz przepis pomoże Ci ją przygotować. Sprawdź go i spróbuj tej pysznej ziemniaczanej sałatki!