Sandacz a'la Radziwiłł przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz a'la Radziwiłł

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

0.5 łyżki

1 sztuka

1

1 łyżka

1 pęczek

1 szczypta

1

1.5 szklanki

2 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz i wyfiletuj - głowę i ogon pozostaw. Filet pokrój na równe kawałki, włóż do płaskiego, szerokiego rondla i zalej winem. Dodaj masło i duś na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: obrane i oczyszczone warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę) włóż do rondla, dodaj oczyszczoną głowę ryby i ogon. Całość zalej 2 szklankami wody, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3

Wywar przecedź. Pieczarki obierz i pokrój w ósemki. Do wywaru dodaj szyjki rakowe oraz pieczarki, gotuj kilka minut.

Krok 4

Z masła i mąki ugnieć kulkę, włóż ją do sosu, wlej 1/2 szklanki wywaru z duszenia ryby i ponownie zagotuj. Sos zdejmij z ognia i zaciągnij żółtkami.

Krok 5

Przygotuj grzanki - kromki pokrój na kawałki wielkości porcji ryby, posmaruj z obu stron masłem, ułóż na blasze. Pokrusz mini kostkę Knorr i posyp grzanki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozostaw na 5 minut.

Krok 6

Gotowe grzanki ułóż na półmisku. Na te wykładaj ugotowane kawałki ryby. Całość polej rakowym sosem, udekoruj gałązkami koperku i cząstkami cytryny.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej