Sandacz z emulsją kukurydzianą i pesto szpinakowo-kolendrowym
średnie
0 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik, włącz opcję grill. Przygotuj sos: do rondla wlej mleko, dodaj kukurydzę. Zagotuj, dodaj pół kostki rosołowej, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wyłów z sosu łyżkę kukurydzy (użyjesz jej do dekoracji), a resztę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i przelej sos przez sitko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przelej chochlę sosu do miseczki, wymieszaj z mąką kukurydziną i wlej z powrotem do garnka. Ponownie zagotuj sos. Obgotuj brukselkę we wrzącej, osolonej wodzie, a gdy będzie miękka, zahartuj ją w wodzie z lodem. Przygotuj pesto: zagotuj wodę w rondlu, zblanszuj szpinak i pęczek kolendry. Nie przykrywaj garnka, aby liście pozostały zielone. Po 3 minutach odcedź kolendrę i szpinak, a potem zmiksuj je z oliwą i przypraw solą i pieprzem. Filety z sandacza oprósz solą i pieprzem, podsmaż na oliwie z łyżką masła - najpierw 3 minuty skórką do góry, a potem kolejne 3 minuty z drugiej strony. Ryby ułóż skórą do góry w żaroodpornym naczyniu, a na patelnię, na której się smażyły, włóż brukselkę i odłożoną kukurydzą z sosu. Smaż przez chwilę, potem przełóż do naczynia z sandaczem i wstaw na 10 minut pod rozgrzany grill. Upieczone filety przekrój na połówki i ułóż na talerzach - jedną połówkę skórką do góry, drugą odwrotnie. Podawaj z brukselka i kukurydzą oraz podgrzanym sosem kukurydzianym i pesto ze szpinaku i kolendry.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej