
Składniki
300 gramów
150 gramów
60 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, cukier puder, śmietanę oraz żółtka. Całość zagniatamy na kruche ciasto.

Krok 2
Ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich kule. Do jednej z nich dosypujemy kakao i mieszamy. Odstawiamy wszystkie kule na 30 min do zamrażalnika.

Krok 3
W międzyczasie wiśnie rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru soku. Podsmażamy na małym ogniu, aby woda w większości wyparowała.

Krok 4
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno „skubiemy” kawałki jednej części ciasta z zamrażalnika. Na ciasto przelewamy wiśnie. Następnie „skubiemy” kakaową kulę ciasta.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po chwili dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż masa stanie się sztywna i lśniąca. Wykładamy ją na ciasto.

Krok 6
Na wierzch „ skubiemy” trzecią kulę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 40 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skubaniec z wiśniami
Jak smakuje skubaniec z wiśniami? Jest pyszny! Słodycz przełamują orzeźwiające i lekko kwaskowe owoce, które idealnie komponują się z kruchym ciastem. Jak sama nazwa wskazuje, poszczególne warstwy placka wystarczy skubać i rozsypywać w formie. Dzięki temu unikacie mozolnego wałkowania. Co więcej – placek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z przepisem na skubaniec z wiśniami poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowym cukiernictwem.
Dla kogo?
Skubaniec lub nazywany inaczej kruszaniec z wiśniami to propozycja dla każdego, kto lubi proste desery, o orzeźwiającym owocowym smaku.
Na jaką okazję?
Na każdą – bez wyjątku! Ciasto skubaniec to idealna propozycja na codzienną porcję słodkości, na przekąskę w trakcie intensywnego dnia oraz na przyjęcie, wymagające oryginalnej kulinarnej oprawy.
Czy wiesz, że?
W Japonii spotkacie ponad 100 gatunków drzew wiśniowych. Nazwa kraj kwitnącej wiśni, jak mówi się często o Japonii, wzięła się z niezliczonych ilości kwiatów wiśni, które zaczynają kwitnąć na początku kwietnia. Mieszkańcy całego kraju podziwiają to zjawisko, organizując pikniki pod kolorowymi drzewami.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na skubaniec z wiśniami doskonale pasuje cukier puder, którym posypcie ciasto.