Śledzie korzenne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie korzenne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe pokrój w 2 cm kawałki, imbir zetrzyj drobno na tarce.

Śledzie korzenne - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Dodaj olej, starty imbir, ziarna gorczycy, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, miód, goździki oraz smażoną cebulkę Knorr i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Śledzie korzenne - Krok 2

Krok 3

Do tak przygotowanej marynaty włóż śledzie. Wymieszaj, szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na 12h.

Śledzie korzenne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

 Dobrym dodatkiem do śledzi będą bakalie, które podkreślą smak.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie korzenne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z łososia
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie korzenneŚledzie korzenne

Mamy dla ciebie niestandardową propozycję – śledzie korzenne, czyli alternatywa dla tradycyjnej ryby podawanej podczas wigilijnej kolacji. To idealna kompozycja smaku słodkiego, słonego i kwaśnego. Kochasz jeść ryby i czujesz, że potrzebna jest ci drobna odmiana? Jeśli jeszcze nie jadłeś śledzi w takiej odsłonie, czas nadrobić zaległości. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że warto ich spróbować!

Dla kogo?

Śledzie korzenne w oleju posmakują zarówno fanom tego gatunku ryb, jak i tym, którzy niezbyt są do niego przekonani. Kto wie, być może to właśnie będzie ten smak, który trafi w ich gust.

Na jaką okazję?

Korzenne śledzie sprawdzą się i na świątecznym stole (jako pełnoprawne danie i dodatek), i tydzień później – jako sylwestrowa przystawka. I choć rozgrzewające przyprawy dodawane do tego przepisu, kojarzą nam się z mroźną pogodą, nie stoi to na przeszkodzie, by jeść aromatyczne śledzie korzenne przez cały rok!

Czy wiesz, że?

Najsmaczniejsze mięso do tego dania mają matiasy, czyli śledzie złowione jeszcze przed pierwszym tarłem. Różni się ono od starszych wiekiem śledzi. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zauważysz różnicę w kolorze – mięso matiasów ma delikatnie różowy odcień.

Dla urozmaicenia:

Możesz skomponować własną mieszankę korzennych przypraw dodawanych do zalewy śledzi korzennych. Przepis jako podstawę przewiduje przede wszystkim pieprz – dodaj do niego goździki, cynamon, imbir, kmin rzymski lub kardamon. Śledzie korzenne podawaj z ziemniakami albo pieczywem – ryby świetnie komponują się z tym na zakwasie.