Słodka Crema Catalana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka Crema Catalana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz, osusz i z połowy owocu zetrzyj skórkę.

Krok 2

Przełóż do rondelka razem z mlekiem i cynamonem, gotuj przez 10 minut na małym ogniu, po czym przelej przez drobne sitko, tak aby wyłowić skórkę i cynamon.

Krok 3

Żółtka utrzyj razem z 3 łyżkami cukru, dodaj mąkę i rozprowadź masę w odrobinie ciepłego mleka.

Krok 4

Pozostałe mleko podgrzej i wymieszaj z masą jajeczną, mieszaj cały czas do momentu gdy zgęstnieje, nie doprowadzając masy do wrzenia.

Krok 5

Przelej przygotowany krem do miseczek, ostudź i odstaw minimum na 3 godziny do lodówki.

Krok 6

Przed samym podaniem słodkiego crema catalana, zapiecz je przez kilka sekund w dobrze nagrzanym piekarniku, tak aby cukier na wierzchu lekko się przyrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka Crema Catalana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej