Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

300 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.

Krok 2

Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.

Krok 3

Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej