Sos korzenny z nutą pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem podlej szklanką wody lub sosem z pieczenia mięsa (1 szklanką).

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości. Dokładnie go rozmieszaj tak, aby nie powstały grudki, dodaj starty imbir, otartą skórkę z pomarańczy. Całość gotuj około 5 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Wszystko razem dokładnie przecedź.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 3

Krok 4

Na koniec z pomarańczy wytnij segmenty i razem z sokiem dodaj je do sosu.

Sos korzenny z nutą pomarańczy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kieliszek pomarańczowego likieru dodany na koniec do sosu podbije jego aromat. Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do świątecznego indyka lub kaczki, pasuje również do pieczonej szynki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos korzenny z nutą pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos korzenny z nutą pomarańczySos korzenny z nutą pomarańczy

W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę szalotkę razem z przyprawami korzennymi: cynamonem, anyżem i goździkami.