Surówka do obiadu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka do obiadu

z marchewką i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
372 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój seler naciowy. Pomarańcze obierz i pokrój.

Surówka do obiadu - Krok 1

Krok 2

Przygotowane składniki połącz ze sobą.

Surówka do obiadu - Krok 2

Krok 3

Dodaj majonez i śmietanę, skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr.

Surówka do obiadu - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj. Podawaj z bagietką.

Surówka do obiadu - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • maria marczeska

    maria marczeska , 08.01.2018

    jutro wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gaszewska

    Danuta Gaszewska , 18.02.2016

    prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka do obiaduSurówka do obiadu

Jeśli często podajesz do obiadu surówkę przygotowaną klasycznie z tartej marchewki, spróbuj naszej wariacji na jej temat i przyrządź sałatkę orzeźwiającą z marchwi, selera naciowego, pomarańczy i sosu. Będzie nie tylko pysznym dodatkiem do mięs, ryb, ziemniaków czy ryżu, ale także może stać się samodzielną przekąską, podawaną z chrupiącą bagietką albo grzanką. Marchewkę do surówki zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w cienkie paski, a pomarańczę pozbaw błonek, tak by pozostał sam miąższ. Połącz wszystkie składniki delikatnie, aby nie uszkodzić cząstek owoców, po czym przygotuj do nich sos majonezowo-śmietanowy (śmietanę możesz w nim zastąpić gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego). Dopraw go do smaku przyprawą pietruszkową i polej sałatkę. Udekoruj ją kilkoma kawałkami pomarańczy lub mandarynki. To nie tylko surówka do obiadu, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla, zwłaszcza pikantnej karkówki czy kiełbasek. Mamy nadzieję, że przyrządzanie sałatek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!