Steki z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z indyka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 plastry

4 łyżki

1 łyżka

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sznycle natnij ostrożnie z boku tak, aby powstały kieszonki.

Steki z indyka - Krok 1

Krok 2

Ananasa pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serem oraz natką. Przygotowanym farszem napełnij kieszonki.

Steki z indyka - Krok 2

Krok 3

Jajka wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Gotowe, nafaszerowane steki oprósz mąką, obtocz w jajku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.

Steki z indyka - Krok 3

Krok 4

W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj pomidory z puszki oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Całość zagotuj.

Steki z indyka - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos przelej do żaroodpornego naczynia, na nim ułóż obsmażone steki. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25-30 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Steki z indyka - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

57

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szydlowski

    Sławomir Szydlowski , 05.09.2016

    To samo tylko ananas i pomidory świeże i koniecznie papryka ostra i odrobina kminu rzymskiego. Wcześniej Marynata mięsa w jogurcie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fogler

    Kasia Fogler , 03.08.2015

    kiedy wjedzie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.08.2015

    Marek, nie próbowaliśmy takiego połączenia, ale może być tak samo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.08.2015

    Maria, użyj żółtego sera, który najbardziej Ci odpowiada :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Bienias

    Izabela Bienias , 01.08.2015

    ale pycha a zaprosisz chociaz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Stachurska

    Gosia Stachurska , 01.08.2015

    pychota,jadłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Jankowska

    Mariola Jankowska , 01.08.2015

    Pyszne :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wonwozna

    Maria Wonwozna , 01.08.2015

    Wygląda smakowicie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 01.08.2015

    Pysznie wygląda to i smakować musi dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylvester Stalljeden

    Sylvester Stalljeden , 01.08.2015

    jakby ktoś to za mnie zrobił to może być i 60 minut - jadłbym :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 01.08.2015

    Juz jestem glodna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kościelny

    Andrzej Kościelny , 01.08.2015

    dobre ale tuczące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Dolata

    Piotr Dolata , 01.08.2015

    Może byc dobre,ale najlepszy i tak tradycyjny stek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majewska

    Maria Majewska , 31.07.2015

    Jakiego sera użyć ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kris Jezierski

    Kris Jezierski , 31.07.2015

    To nie jest zdrowe...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy , 31.07.2015

    Ciekawe co na to indyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Skwierawska

    Beata Skwierawska , 31.07.2015

    Naj lepszy sposob na porawe nastroju isc do kuchni i cos ugotowc ....super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wolniarska

    Iwona Wolniarska , 31.07.2015

    Pysznie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Stawniak

    Robert Stawniak , 31.07.2015

    bardzo fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski , 31.07.2015

    czy to samo można zrobić z kaczką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Janik

    Ewa Janik , 31.07.2015

    Kochana kuchareczki nie move nadZyc z gotowaniem brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Rzezniczak

    Teresa Rzezniczak , 31.07.2015

    robie to na Niedziele

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 31.07.2015

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szodrowska

    Irena Szodrowska , 31.07.2015

    indyk jest smaczniejszy i duzo zdrowszy od kurczaka ! Pychotka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karkowska

    Anna Karkowska , 31.07.2015

    Indyk mi nie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rocky Kapec

    Rocky Kapec , 31.07.2015

    Widac ze musi byc zaj...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 31.07.2015

    apetycznie wygląda :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna

    Podkulińska-Fiszerowicz Grażyna , 31.07.2015

    Smacznie wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Badurczyk

    Kasia Badurczyk , 31.07.2015

    To będzie pyszne. Zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walek Filipiak

    Walek Filipiak , 31.07.2015

    Pewnie pyszny nie wiem czy kiedyś jadłem pozdrawiam i miłego wieczoru życze-

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z indykaSteki z indyka

Jeśli lubisz mięso drobiowe, koniecznie wypróbuj nasz przepis na nadziewany stek z indyka. Jego delikatny smak świetnie skomponuje się z nadzieniem serowo-ananasowym, a sos pomidorowy z dodatkiem mięsnej esencji podkreśli aromat dania i sprawi, że będzie soczyste. Wybierz dość duże steki z indyka, o regularnym kształcie, by łatwo było zrobić w nich nacięcie w kształcie kieszonki. Do każdego nałóż porcję mieszanki ananasa i sera dowolnego gatunku. Dopraw do smaku świeżą natką pietruszki, po czym obtocz indyka w mieszance jajka oraz mąki i smaż, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, ponieważ mięso będzie jeszcze później pieczone. Przygotuj sos z pomidorów z puszki i esencji, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim steki z indyka. Całość zapiecz pod przykryciem. Gotowe danie podasz na wiele sposobów – znakomicie będzie pasować do niego ryż, np. dziki albo brązowy, a także bukiet gotowanych warzyw lub sałata z winegretem. Koniecznie wypróbuj nasz sposób na mięso z indyka.