Świąteczna szynka wielkanocna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna szynka wielkanocna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

5 ziaren

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

250 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

1 kilogram

120 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.

Krok 2

Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.

Krok 4

Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.

Krok 5

Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.

Krok 6

Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna szynka wielkanocna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej