
Składniki
1 sztuka
1 litr
5 ziaren
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
5 sztuk
250 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
1 kilogram
120 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj. Wsyp do miski.
Krok 2
Dodaj piwo, wodę, mieszankę peklującą, glukozę, saletrę, kminek, ziele angielskie liść laurowy, goździki i mielony pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Szynkę włóż do szklanego naczynia i zalej mieszanką peklującą.
Krok 4
Na około 10 dni odstaw naczynie w chłodne miejsce i przynajmniej raz dziennie przy odwracaniu szpikuj szynkę peklówką.
Krok 5
Po 10 dniach wyjmij szynkę, umyj i osusz.
Krok 6
Ułóż w piekarniku i piecz przez 5 godzin w temperaturze 140 stopni. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej