
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
2 łyżki
1 litr
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szklanka
5 ziaren
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż na pół twardo z dodatkiem łyżki masła.
Krok 2
Kiszoną kapustę ugotuj z dodatkiem listka laurowego, pieprzu i jagód jałowca. Posiekaj drobno.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Mięso wymieszaj z ryżem, przesmażoną cebulą z czosnkiem, dodaj posiekaną kiszoną kapustę i żółtka z jajek.
Krok 4
Białka ubij z solą na sztywną pianę. Wymieszaj całość, dodaj pianę z białek i lekko wmieszaj w farsz.
Krok 5
Z kapusty wykrój głąb, przygotuj liście i zblanszuj je. Na każdy nałóż porcję farszu, zwiń i ciasno ułóż w brytfannie.
Krok 6
Szafran namocz w małej ilości zimnej wody i dodaj do gorącego bulionu. Zalej nim gołąbki tak, aby były one nieznacznie przykryte.
Krok 7
Duś 120 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej