Gołąbki wigilijne z ziemniakami, grzybami i kaszą | Przepisy.pl pixel

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

334

heart
518 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2097 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

10 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę ugotuj. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 1

Krok 2

Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 2
21

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 22.12.2024

    Ja dokładnie ten sam przepis mam już parę lat i robię co roku te gołąbki na Święta. Smakują idealnie po upieczeniu polane sosem grzubowym. U mnie rodzina się nimi zajada ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agula

    Agula , 04.12.2024

    Ile gołąbków wychodzi z takiej porcji? Ziemniaków 3kg, kasza 500g, trochę dużo tego...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Martyna

    Martyna , 24.11.2024

    Czy można dać kaszę jęczmienną ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mariola

    Mariola , 14.12.2023

    Czy zamiast śmietany można zrobić sos pomidorowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wiola

    Wiola , 15.11.2023

    Zamiast suszonych grzybów ile można dać pieczarek? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bernadetta  Kubal

    Bernadetta Kubal , 18.12.2022

    Tak. Te gołąbki mnie pieszczą. Kubki smakowe zapewne będą wariować. Choć to czasochłonna potrawa, ale zachęca niesamowicie do zrobienia na nadchodząca Wigilię. Zdjęcie to majstersztyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 18.12.2022

    Na jakiej tarce zetrzec ziemniwki drobne czy grubsze ma to znaczenie w smaku? Jakie smaczniejsze beda czy przykryc do pieczenia ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Pierwszy raz spotykam się z takimi gołąbkami. Ciekawi mnie ich smak. Spróbowałabym zamienić śmietanę na maślankę lub kefir.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia

    Julia , 01.12.2022

    Tak. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a za to bardzo zachwyca. Jestem pewna, że w tym roku na moim stole wigilijnymi się pojawią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    TAK. Bardzo zaskoczyła mnie taka forma gołąbków, z jednej strony danie które wszyscy znają, a z drugiej jednak nie. Na pewno je wypróbuje i mam nadzieję, że wyjdzie mi tak pięknie jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alskowska@wp.pl

    alskowska@wp.pl , 24.11.2022

    Jaką śmietaną zalać gołąbki słodką czy kwqśną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • katia.72@wp.pl

    katia.72@wp.pl , 10.10.2022

    Ile czasu trzeba zapiekać i w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Właśnie szukałem przepisu na trochę mniej tradycyjne danie wigilijne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Wojtas

    Justyna Wojtas , 17.12.2015

    A gdzie groch ????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gołąbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybamiWigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do przygotowania wyrazistego w smaku barszczu czerwonego, pysznych uszek czy pierogów, ale również gołąbków. Wigilijna odsłona tego popularnego dania zawiera w swoim nadzieniu ziemniaki i kaszę. Do przygotowania farszu wykorzystaj gotowane oraz surowe, starte na tarce warzywo. Dzięki takiemu połączeniu całość zyska spójną konsystencję. Dodaj również sypką kaszę gryczaną. Ugotuj ją w wodzie lub wypiecz w piekarniku bez podatku przypraw. Intensywny aromat farszu zyskasz za sprawą świeżych lub suszonych grzybów. Skomponuj ich miks, zestawiając ze sobą podgrzybki, prawdziwki i kurki. Poza sezonem zastąpić je możesz pieczarkami. Wydobądź i podkreśl ich smak, dzięki podsmażeniu z dodatkiem cebuli. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw przyprawą uniwersalną. Farsz zawiń w liście białej lub karbowanej kapusty. Gołąbki z ziemniakami i grzybami podawaj na ciepło, polane np. sosem śmietanowym. Życzymy smacznego.