Gołąbki drobiowe w sosie pomidorowym
średnie
72 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
10 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
20 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju.
Krok 2
Mięso wymieszać z ryżem (ugotowanym na pół miękko ), cebulą ,natką, szczyptą pieprzu, Delikatem, rozkruszoną mini kostką smażona cebulka.
Krok 3
Kapustę zalać wodą w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście, jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści (z tej porcji powinno wyjść ok. 24 średnich lub do 35 małych gołąbków ).
Krok 4
Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu. Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Krok 5
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich ułożyć gołąbki zagięciami do dołu. Zalać wodą .Dodać kostkę rosołową. Dusić 40 minut.
Krok 6
W garnku zagotować 3 szklanki wywaru z masłem i przecierem pomidorowym. Dolać śmietankę. Doprawić sos cukrem i Delikatem w płynie. Zagęścić sos jasną zasmażką.
Krok 7
Podawać gołąbki po 2 średnie lub 4 mniejsze polane sosem. Starcza na 8-10 porcji. Można podawać same lub z ziemniakami. Można też zrobić więcej sosu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej