Szarlotka z kruszonką przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

545

heart
632 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12901 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

nadzienie:

1.2 kilograma

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

kruszonka:

100 gramów

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajko, zimne masło oraz cukier. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Szarlotka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Dodajemy do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier trzcinowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Szarlotka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Zagniatamy na kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto z lodówki. Następnie przekładamy starte jabłka.

Szarlotka z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 50 min.

Szarlotka z kruszonką - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Marfal

    Marfal , 25.01.2025

    Jaka foremka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 21.07.2023

    Przepis prosty, ciasto wychodzi idealnie kruche. Do jabłek dodaję spora porcję cynamonu, podaję z lodami. pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  God

    Barbara God , 28.12.2021

    A gdzie jest przepis na szarlotkę tę wcześniejszą. Dlaczego ją usunęliście? To był prosty przepis, a szarlotka najlepsza na świecie. Wstawcie proszę jeszcze ten stary przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika Biroś

    Weronika Biroś , 05.03.2021

    Bardzo dobra w smaku i szybka do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koperty z jabłkami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia, postawiliśmy na urozmaicenie jej bezową pianką, która nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje i chrupie.

Dla kogo?

Dla osób, które nie lubią spędzać na zakupach dużo czasu i starają się unikać wielkich marketów. Składniki do szarlotki z kruszonką znajdziecie nawet w niedużych sklepach.

Na jaką okazję?

Szarlotkę pod kruszonką często postrzega się jako przysmak typowo jesienny. Na szczęście do soczystych jabłek dostęp jest przez cały rok, więc ciasto może pojawić się na stole zarówno w mroźną zimę, jak i w upalne lato.

Czy wiesz, że?

Przygotowując bezę, bądźcie czujni. Do składników w naszym łatwym przepisie na szarlotkę nie może dostać się nawet odrobina żółtka – wtedy z ubicia białek z cukrem i solą nici.

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana w towarzystwie lodów waniliowych albo sosu karmelowego.