Szaszłyki orientalne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki orientalne

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SZASZŁYKI ORIENTALNE są żółciutkie, bo dodałem do nich kurkumę. To złośliwa przyprawa: jeśli kogoś nie lubisz, wystarczy, że delikatnie maźniesz go po twarzy palcem zanurzonym w tym żółtym proszku. Zapewniam cię, że przez tydzień się nie domyje!

Krok 2

Namocz w wodzie (przez 20 minut) drewniane szpadki do szaszłyków, inaczej spalą się w trakcie grillowania. Zrób marynatę: wymieszaj czosnek, sok z cytryny i oliwę. Gdy powstanie emulsja, dodaj kardamon i przyprawę 5 smaków oraz kurkumę. Mięso natrzyj solą i pieprzem, włóż do marynaty. Przykryj folią i wstaw na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso ponadziewaj w harmonijkę na namoczone szpadki do szaszłyków. Upiecz na grillu, co jakiś czas skrapiając marynatą. W tym czasie wymieszaj składniki sosu jogurtowego. Podawaj do szaszłyków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki orientalne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej