Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 kilogram

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie odciśnij. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz. Do miski włóż mięso mielone, dodaj cebulę, przeciśnięty czosnek, odciśniętą bułkę i jajka.

Krok 2

Dopraw do smaku przyprawą Knorr i wyrób mięso ręką.

Krok 3

Tak przygotowane mięso podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj natkę pietruszki, do drugiej przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku a do trzeciej paprykę czerwoną i chilli.

Krok 4

Wszystkie masy dokładnie wymieszaj. Formuj małe kuleczki.

Krok 5

Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy nabijamy na przemian kotleciki.

Krok 6

Gotowe szaszłyki ułóż na dużej, wysmarowanej olejem, blaszce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najwyższą półkę. Piecz ok. 30 minut.

Krok 7

7. Sos śmietanowo-grzybowy Knorr rozgrzej w rondlu. Podawaj szaszłyki z sosem na boku.
Takie szaszłyki możesz również podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Edyta Kyzioł

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej