Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini
NOWY PRZEPIS
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 cm
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
dresing:
2 łyżki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z przerostów i z żył, pokrój w grube 2-3 cm kostkę. Bataty pokrój w grube co najmniej 1 cm pół-plastry, sparz je przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Cukinię przekrój na cztery części, usuń pestki z miąższu, pokrój w grube plastry podobnej wielkości co bataty, w podobne kształty pokrój paprykę . Grzyby zalej wrzątkiem spraw, żeby zmiękły, po czym ułóż na papierowym ręczniku aby zebrać wodę.
Krok 2
W misce wymieszaj ketchup, sos sojowy, olej sezamowy, imbir , miód, startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawę Knorr. W powstałej marynacie wymieszaj mięso i warzywa. Wszystko razem marynuj około 20 minut.
Krok 3
Na drewniane szpikulce wcześniej namoczonej w wodzie nadziewaj na przemian po kolei mięso, grzyby, bataty, cukinię. Całość kontynuuj do wyczerpania składników.
Krok 4
Gotowe szaszłyki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu , na tackach aluminiowych pod przykryciem po około 4-5 minuty z każdej strony. W między czasie podgrzej też na grillu chlebek pita.
Krok 5
Gotowe szaszłyki podawaj na gorącej picie polewając całość dresingiem tahini.
Krok 6
Dresing tahini: W misce połącz majonez , jogurt, sos tahini, starty na tarce czosnek, wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz posiekany pęczek natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini
Lubisz kuchnię orientalną, która charakteryzuje się bogactwem składników i ciekawych smaków? Spróbuj naszego przepisu na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z batatami i grzybami shitake z sosem tahini. Przygotujesz je w pół godziny na rozgrzanym ruszcie grilla, a efekty miło Cię zaskoczą. Na co czekasz? Zacznij przygotowania szaszłyków z polędwiczki wieprzowej już dziś!
Na jaką okazję?
Biesiadowanie na świeżym powietrzu to doskonały moment na przygotowanie wyśmienitych szaszłyków z polędwiczki wieprzowej. Uważaj, bo istnieje prawdopodobieństwo, że znikną z talerzy gości w kilka minut! Może od razu przygotujesz większą porcję? Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej sprawdzą się również jako propozycja na obiad lub kolację. Zaserwuj je z dodatkiem pieczonych ziemniaków, a stworzysz pełne i wyjątkowo smaczne danie.
Czy wiesz, że?
W naszym przepisie na szaszłyki z polędwiczki znajdziesz grzyby shitake. Znasz ten produkt? Jeżeli nie, to przychodzimy z kilkoma najważniejszymi informacjami! Grzyby shitake, znane również jako twardnik japoński, charakteryzują się lekko kwaśnym i głębokim smakiem. Po podpieczeniu na grillu smakują jeszcze lepiej! Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i opowiedz nam o swoich wrażeniach.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz zmodyfikować listę składników na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej, to zwróć szczególną uwagę na mięso w naszej recepturze. Oprócz polędwiczki wieprzowej możesz również przygotować kurczaka lub baraninę. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz kompozycję, która zachwyci Cię smakiem!