
Składniki
2 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
3 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupaka oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, natrzyj solą i odstawić na 60 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Jarzyny i cebulę obierz. Zagotuj razem zielem angielskim i liściem laurowym w kwasie buraczanym. Kwas przecedź.
Krok 3
Szczupaka ułóż w rondlu, zalej przecedzonym kwasem.
Krok 4
Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rodzynkami do szczupaka. Gotuj około 40 min na wolnym ogniu.
Krok 5
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem spod ryby, dodaj cukier.
Krok 6
Sos wlej do ryby i delikatnie wymieszaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej