Składniki
60 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1.2 litra
2 sztuki
4 ziarna
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w szklance wody. Kiedy będą miękkie, odcedź je, lecz zachowaj wodę z moczenia. Grzyby pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą zwykłą oraz z moczenia grzybów. Dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj wywar około 20 minut.

Krok 3
Na patelni rozpuść margarynę i chwilę podsmaż posiekany czosnek, cebulę i pokrojone wcześniej grzyby.

Krok 4
Do wywaru dodaj żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Teraz dodaj składniki z patelni oraz majeranek i chrzan.

Krok 6
Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Doskonale smakuje z kromką pieczywa na zakwasie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szlachetny żurek z grzybami - VIDEO
Żurek będzie wyjątkowo smaczny, jeśli do jego przygotowania użyjesz wyrazistych w smaku suszonych grzybów. Wybierz np. borowiki lub podgrzybki. Namocz je w szklance wody i pozostaw w niej do momentu, w którym zmiękną. Pamiętaj, aby płynu, która powstanie w trakcie moczenia nie wylewać, przyda się bowiem do przyrządzenia dania. Dodaj go do wody, w której będzie się gotowała rozdrobniona włoszczyzna. Aby urozmaicić smak wywaru, dołącz do niego podstawowe przyprawy. Sprawdzą się ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Kiedy zupa będzie się gotować, na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż – wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą – pokrojone w paseczki grzyby. Składniki przyrządzone na patelni dodaj do garnka z powstającym żurkiem. Pamiętaj również o umieszczeniu w nim majeranku i startego korzenia chrzanu. Gotową zupę podawaj na gorąco. Będzie świetnie smakować serwowana z kromką chleba na żytnim zakwasie. Do dekoracji możesz wykorzystać listki pietruszki. Zainspiruj się naszym przepisem, przygotowując menu na wyjątkowy obiad.