
Składniki
1 szczypta
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
0.5 łyżeczki
50 gramów
300 mililitrów
3 sztuki
500 gramów
null
300 gramów
200 mililitrów
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Krok 2
Zdejmij skórkę, oczyść i pokrój. Zalej bulionem, śmietaną i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
Krok 3
Szpinak podgrzej na patelni do momentu, gdy wyparuje z niego cała woda.
Krok 4
Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy i twarożek rozdrobnij. Dodaj sery do szpinaku. Podgrzewaj.
Krok 5
Do powstałej masy dodaj jajko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
Makaron ugotuj na półtwardo. Polej zimną wodą i osącz.
Krok 7
Farszem napełnij makaron, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej