Szpinak w muszelkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak w muszelkach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 gramów

300 mililitrów

3 sztuki

500 gramów

null

300 gramów

200 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Krok 2

Zdejmij skórkę, oczyść i pokrój. Zalej bulionem, śmietaną i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

Krok 3

Szpinak podgrzej na patelni do momentu, gdy wyparuje z niego cała woda.

Krok 4

Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy i twarożek rozdrobnij. Dodaj sery do szpinaku. Podgrzewaj.

Krok 5

Do powstałej masy dodaj jajko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Makaron ugotuj na półtwardo. Polej zimną wodą i osącz.

Krok 7

Farszem napełnij makaron, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej