Szpinakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa zapiekanka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

null szczypt

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i pokrój.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle* zeszklij cebulę, dodaj szynkę i po chwili smażenia wrzuć szpinak. Smaż kilka minut, dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr oraz gałką muszkatołową.

Krok 4

Wymieszaj śmietanę, serek topiony, mleko oraz żółtko jajek. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Możesz ją posypać żółtym serem. *Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż potrawa jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2

Szynkę pokrój w paski, cebulę posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej