
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Natkę posiekaj.
Krok 3
Podsmaż boczek. Jak się lekko zrumieni dodaj cebulę. Po chwili smażenia wlej śmietankę oraz 150ml wody. Dodaj kostkę Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj do sosu ugotowany makaron. Gotuj wszystko jeszcze kilka minut aby składniki się połączyły. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Dodaj tarty parmezan.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie spaghetti Carbonara
Oto jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Polscy smakosze pokochali długi makaron spaghetti podawany ze śmietanowym sosem i dodatkiem wyrazistego w smaku boczku. Do tej pory nie było okazji, by spróbować swoich sił w samodzielnym przyrządzaniu spaghetti carbonara? Szybki przepis sprawi, że przestaniesz odkładać to w czasie!
Dla kogo?
Podejrzewamy, że nie brakuje tu miłośników dań makaronowych. Proste spaghetti carbonara dedykujemy wszystkim osobom, które cenią delikatny smak dań. Nie oznacza to jednak, że potrawie brakuje charakteru – przekonasz się o tym już po pierwszym kęsie.
Na jaką okazję?
Gotujesz dla całej rodziny i szukasz receptur uniwersalnych, które pogodzą przy stole osoby o bardzo zróżnicowanych upodobaniach smakowych? Szybkie spaghetti carbonara to strzał w dziesiątkę.
Czy wiesz, że?
Do gotowania makaronu nie dodawaj oleju ani oliwy. To popularny błąd, który sprawia, że sos spływa ze spaghetti, zamiast tworzyć z nim spójną kompozycję.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie dysponujesz parmezanem, podczas przygotowywania prostej carbonary użyj sera grana padano lub pecorino.