Ziemniaki faszerowane na grilla - nadziewane | Przepisy.pl pixel

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

50 gramów

4 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i osusz, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz do miękkości. Po tym czasie ziemniaki przekrój na połówki i wydrąż miąższ – ten posiekaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Szalotki pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, kurki oczyść i pokrój drobno, pstrąga pokrój na małe kawałeczki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło, przesmaż szalotkę wraz z czosnkiem, dodaj kurki oraz pstrąga – wymieszaj.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy farsz przestygnie dodaj ser, posiekany miąższ z ziemniaków, panko i natkę, całość dopraw do smaku Przyprawą Smokey Knorr.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Ziemniaczane „łódeczki” napełnij przygotowanym farszem, a następnie połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Piecz najlepiej pod przykryciem ok: 15-20 minut, aby ziemniaki były ciepłe w środku.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 5

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z pokrojoną dymką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyłóż na półmisek i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli Twój grill jest „otwarty" i nie ma przykrycia, ziemniaki możesz przykryć na czas pieczenia metalową miską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiemFaszerowane ziemniaki z grilla z wędzonym pstrągiem, kurkami i oscypkiem

Połączenie ziemniaków, ryby, grzybów i oscypka? Tak! Te składniki tworzą wyjątkowe danie, o wyrazistym wędzonym aromacie. Faszerowane ziemniaki są doskonałą propozycją dla każdego miłośnika łączenia smaków i nowoczesnego podejścia do kuchni. Potrawą zachwycicie gości plenerowego grilla, a przygotowanie ziemniaków zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Warto spróbować! Będzie naprawdę smacznie – czas na ziemniaki z grilla z pstrągiem, kurkami i oscypkiem.

Dla kogo?

Dla każdego! Przede wszystkim dla zwolenników nowoczesnych dań z grilla, szukających urozmaicenia dla tradycyjnego menu przygotowywanego na plenerowe przyjęcia.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na imprezę! Faszerowane ziemniaki z wędzonym pstrągiem sprawdzą się idealnie podczas grillowego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Kurka to inaczej pieprznik jadalny. Występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą. W Polsce kurki zaliczane są do najczęściej spotykanych grzybów leśnych.

Dla urozmaicenia:

Łyżka kwaśnej śmietany to idealny dodatek do grillowanych ziemniaków z pstrągiem. Danie możecie także serwować posypane posiekaną natką pietruszki.