
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój grubo cebule i marchew.
Krok 2
Posiekaj drobno wątróbkę.
Krok 3
Rozgrzej olej, podsmaż wątróbkę i przełóż do miski.
Krok 4
Roztop 30 gramów masła, uduś do miękkości cebulę i marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Warzywa, pietruszkę, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, dopraw gałką muszkatołową i przyprawą Knorr.
Krok 6
Masę mięsną wymieszaj z resztą masła i zmiel jeszcze raz. Przełóż do miski, wstaw na 10 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij z miski.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z wątróbki
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ nie wymaga pieczenia! Zastanawiasz się, jak to możliwe? Wszystkie niezbędne instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z wątróbki. Nie zwlekaj! Wypróbuj go przy najbliższej okazji.
Dla kogo?
Pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką posmakuje wszystkim miłośnikom domowych podrobów. Żaden kupiony w sklepie produkt tego typu nie może się z nim równać!
Na jaką okazję?
Pasztet z wątróbki będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych przyjęć czy rodzinnych śniadań. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie świeżej wątróbki drobiowej, cebuli i marchewki oraz przypraw. Dbaj o to, by twoje codzienne posiłki były pełne różnorodnych smaków. Jesteśmy przekonani, że pasztet z wątróbki drobiowej cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Mielona gałka muszkatołowa nada wyjątkowy smak delikatnemu pasztetowi z wątróbki, a zielona pietruszka – doda mu koloru. Doskonale nada się też kminek lub majeranek – wybierz smaki, które lubisz najbardziej.
Dla urozmaicenia:
Masz ochotę na dalsze modyfikacje? Ta receptura daje ci pole do popisu, zamiast lub oprócz marchewki może w niej się znaleźć zielony groszek, duszone i mielone pieczarki, krojone pomidory suszone, a nawet ugotowana biała fasola lub soczewica. Zastanawiasz się, jak podawać pasztet z wątróbki drobiowej? Przepis, który opracowaliśmy jest uniwersalny. Podpowiadamy jednak, że pasztet z drobiowych wątróbek wybornie smakuje z korniszonami i pajdą chleba.