
Składniki
80 dekagramów
35 dekagramów
30 dekagramów
25 dekagramów
10 dekagramów
10 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
6 ziaren
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.
Krok 2
Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Krok 3
Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.
Krok 4
Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.
Krok 5
Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.
Krok 6
Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.
Krok 7
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej