Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką

Autor: gukinga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

0.25 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy z wywaru i studzimy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3

Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą, łyżkę zupy borowikowej oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni.

Krok 4

Pasztet podajemy z borówką do mięsa niesłodzoną. Smacznego!

gukinga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny pasztet borowikowy z borówką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet z selera
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej