
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
2 kilogramy
1 szklanka
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natrzeć dobrze mięso Przyprawą do mięs. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele. Spiąć wykałaczkami nacięcia. Zostawić mięso przykryte w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Krok 2
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamknąć. Ułożyć w piekarniku (najlepiej na brytfance lub blaszce do pieczenia mięs).
Krok 3
Ustawić piekarnik na 200 * C i piec mięso przez 1,5 godziny.
Krok 4
Zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Wyjąć. Rozciąć ostrożnie.
Krok 5
Mięso zostawić na chwilę by "odpoczęło" (potem łatwiej się kroi i nie kruszy się), a sos zlać do garnuszka.
Krok 6
Dolać wodę i śmietankę. Doprawić do smaku Sosem do pieczeni ciemnym w słoiczku (wg upodobania) i zagęścić Zasmażką błyskawiczną ciemną (też wg uznania - zależy jak gęsty sos kto lubi).
Krok 7
Podawać z ziemniakami (puree), kaszą lub kluskami pokrojone w grubsze plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej