
Składniki
400 gramów
100 gramów
80 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło wraz z krówkami rozpuszczamy na głębokiej patelni lub rondelku. Cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła.

Krok 2
Doprawiamy solą oraz cynamonem.

Krok 3
Wsypujemy do rondelka ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krok 4
Formuj szyszki w torebkach foliowych, albo mocz ręce w wodzie, aby się ryż nie przyklejał.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szyszki z karmelem
Niezbity dowód na to, że szyszki znaleźć można nie tylko w lesie. Prezentujemy dziecinnie łatwy przepis na deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Przyda się jedynie odrobina cierpliwości, by gotowe szyszki z karmelem mogły spokojnie zastygnąć.
Dla kogo?
Dla osób, które szukają prostego deseru o oryginalnym wyglądzie. Szyszki z karmelem zdecydowanie wyróżniają się na tle innych słodkości, które zazwyczaj lądują na stołach.
Na jaką okazję?
Przepis na szyszki z karmelem to idealny pretekst, by zachęcić do gotowania całą rodzinę. Dla każdego, niezależnie od wieku i stopnia zaawansowania, znajdzie się coś do zrobienia. Wspólne gotowanie ma szansę stać się Waszym codziennym zwyczajem.
Czy wiesz, że?
Za karmelowy smak odpowiedzialne są krówki. Popularne cukierki produkuje się z mleka, cukru i masła. Składniki mieszane i gotowane są w dużych naczyniach, a następnie krojone i pakowane.
Dla urozmaicenia:
Szyszki z ryżu preparowanego w karmelu bardzo dobrze smakują także z masą kajmakową.