Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

10 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

3 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego naczynia. Zakładając, że nikt nie był w Maroku i nie przywiózł sobie oryginału szukamy idealnego substytutu. Bardzo dobrze sprawdzi się żeliwny garnek, który możecie wstawić również do piekarnika oraz naczynie żaroodporne, które zniesie ogrzewanie bezpośrednio na płycie kuchenki.

Krok 2

Na jego dnie rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła.

Krok 3

Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu (jeśli to naczynie żaroodporne) lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion.

Krok 4

Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka, szczelnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 175oC. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni.

Krok 5

Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej