Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 kilogram

4 łyżki

6 łyżek

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie paski, wymieszaj z 4 łyżkami sosu rybnego i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Z wierzchu mleka kokosowego zbierz kilka łyżek śmietany, wlej ją do głębokiej patelni, doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Dodaj pastę curry, smaż na małym ogniu około 2 minut. Powoli wlej 6 łyżek mleka kokosowego. Smaż 1 minutę.

Krok 4

Dodaj mięso, smaż 4 minuty.

Krok 5

Następnie dodaj opłukane pędy bambusa, cukier, liście limonki i resztę mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut na małym ogniu.

Krok 6

Dopraw resztą sosu rybnego, sokiem z limonki i chili

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie curry z kurczaka z chili i pędami bambusa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej