
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
2 łyżki
null
1 łyżeczka
null
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 kilograma
1 łyżeczka
60 sztuk
1 sztuka
0.6 szklanki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj składniki nadzienia (oprócz ciasta wonton), następnie przypraw i odstaw na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia nałóż na każdy płat ciasta po czubatej łyżce nadzienia. Zwilż wodą brzegi wontonów, zaciśnij je ponad nadzieniem tak, aby powstały sakiewki.
Krok 3
Ułóż pierożki na pergaminie oprószonym mąką kukurydzianą.
Krok 4
Wymieszaj w misce składniki sosu, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
W rondlu rozgrzej olej, a następnie wkładaj pierogi płaską stroną do dołu i smaż je około minuty.
Krok 6
Gdy nabiorą złocistego koloru wlej trochę wody i przykryj rondel. Po 3 minutach wyjmij ugotowane na parze pierogi. Podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej