
Składniki
ciasto:
100 gramów
170 gramów
50 gramów
1 sztuka
masa jabłkowa:
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry o grubości pół centymetra. W płaskim rondlu rozpuść masło, dodaj łyżkę wody i cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści. W syropie duś partiami plastry jabłek.
Krok 3
Dwie foremki do tartaletek wyłóż podduszonymi jabłkami i polej resztą powstałego syropu.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego dwa kółka o średnicy nieco większej od średnica tartaletek. Kółkami przykryj jabłka i wciśnij nadmiar ciasta przy brzegach formy. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz około 30 minut.
Krok 5
Jeszcze gorącą tartę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Podawaj z lodami waniliowymi Carte d'Or.

Dobra rada:
Okazja: Czas na ciasto i lody
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarte Tatin
Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich wypieków. Nazwane zostało tak na cześć Stéphanie Tatin, która upiekła je po raz pierwszy w swoim hotelu, w XIX wieku. Tym, co odróżnia je od innych tart jest sposób pieczenia – jabłka układa się na dnie blaszki i przykrywa ciastem, a dopiero po upieczeniu odwraca. Zacznij jednak od zagniecenia kruchego ciasta, ponieważ wymaga ono schłodzenia w lodówce. Ważne, by podczas przygotowywania ciasta nie ogrzać go zbyt mocno, dlatego wyrabiaj je tak krótko, jak to możliwe – tylko do połączenia składników w jednolitą i zwartą masę. Jabłka do Tarte Tatin powinny być pokrojone na cienkie plasterki. Kiedy pokroisz owoce, duś je przez chwilę w słodkim syropie, aby nabrały po upieczeniu karmelowego posmaku. Przełóż je do foremek na tartaletki i przykryj rozwałkowanym ciastem, dociskając jego nadmiar przy brzegach, a po upieczeniu, jeszcze ciepłe, wyjmij na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi, doskonale będzie także pasować sos karmelowy.