
Składniki
4 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
10 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty i szalotkę obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Chili i rozmaryn drobno posiekaj. Rozmaryn podziel na dwie części.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę chili, dodaj plastry ziemniaków , smaż dłuższą chwilę cały czas mieszają. Całość zalej sokiem z pomarańczy, połowa śmietany, dodaj rozmaryn, mieszankę włoską, syrop klonowy i imbir. Całość gotuj aż sok i śmietana zupełnie odparuje a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie.

Krok 3
Ziemniaki przełóż wtedy do naczynia żaroodpornego wyłożonego wcześniej pergaminem. Ziemniaki dobrze dociśnij w naczyniu.

Krok 4
Pomieszaj śmietanę z majonezem, tartą bułką, pokruszonymi orzechami, pozostałym rozmarynem. Bułkę ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 170*C piekarnika.


Dobra rada:
Słodkawo-ostre bataty to idealny dodatek do indyka lub kaczki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z batatów
Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich także musy i piecze na ich bazie ciasta. Bataty mają słodki posmak i nieco delikatniejszy niż zwykłe ziemniaki miąższ, stąd ich szerokie zastosowanie. Przygotuj z nich smaczną i szybką zapiekankę. Bataty ugotuj na półtwardo z dodatkami, takimi jak: sok pomarańczowy, imbir i syrop klonowy. Sok doda potrawie lekkiej kwaskowatości, a imbir korzennego aromatu. Bataty przypominają w smaku dynię i marchewkę, dobrze więc pasują do nich wszelkie pikantne produkty. Aby zapiekanka nie była zbyt słodka, dodaj do całości również paprykę chili oraz szalotkę. Warzywa przykryj mieszanką majonezu, śmietany, bułki tartej i orzechów, na koniec doprawiając ziołami. Zamiast śmietany pasować będzie również jogurt naturalny. Podstawową wersję zapiekanki z batatów urozmaicisz na wiele sposobów. Dodaj do niej na przykład: szynkę, mięso mielone, czerwoną paprykę lub pieczarki. Sprawdź przepis i przygotuj ją na obiad lub kolację.