Tarta z kiszoną kapustą na kruchym cieście
średnie
13 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz termoobiegu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni). Blat posyp mąką, cienko rozwałkuj na nim ciasto - powinien powstać placek o średnicy o kilka centymetrów większej niż forma. Ciasto przenieś na wałku do natłuszczonej formy, dociśnij do spodu i brzegów, ponakłuwaj widelcem. Potem przejedź wałkiem po wierzchu formy - dzięki temu równo odetniesz nadmiar ciasta. Ciasto przykryj kawałkiem pergaminu, obciąż go grochem lub fasolą. Piecz „na biało” przez 20 minut. W tym czasie zrób farsz: boczek wysmaż na suchej patelni, włóż cebulę i zeszklij. Dodaj kapustę, dokładnie wymieszaj, zbierając „smak” z dna i boków patelni. Zdejmij z ognia, gdy kapusta zacznie przywierać do dna. Podpieczone ciasto wyjmij, zdejmij pergamin z fasolkami (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do innej tarty) i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Zrób masę jajeczną: jajka ubij jak na omlet, połącz ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Do masy dodaj farsz, wymieszaj. Łyżką z dziurkami nakładaj farsz na ciasto, równomiernie go rozprowadzając. Płyn, który pozostanie w miseczce, wylej na wierzch farszu, uważając, aby nie było go za dużo, bo wypłynie z foremki. Równo posyp serem. Podnieś temperaturę piekarnika do 180 stopni (200 bez termoobiegu) i piecz 15-20 minut, aż ser się przyrumieni (tarta jest gotowa, jeśli wetknięty w nią nóż jest czysty po wyjęciu). Posyp pokruszoną Przyprawą w mini kostkach KNORR – smażona cebula.Gdy tarta ostygnie, pokrój ja na porcje i jeszcze raz podgrzej przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej