
Składniki
6 sztuk
10 łyżek
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1200 gramów
1 sztuka
6 łyżek
1 sztuka
200 gramów
300 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od odcedzenia jogurtów greckich: wykładamy je na noc do durszlaka lub sita, wyłożonego ręcznikiem papierowym. Odcieknie serwatka a my uzyskamy jogurt o konsystencji mascarpone. tylko kalorii mniej!
Krok 2
Robimy biszkopt: Ubijamy na sztywno pianę z białek, stopniowo dodając po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy, przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 26cm, pieczemy od 35minut w 180'C (do suchego patyczka!
Krok 3
Biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
Krok 4
Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Odsączone jogurty greckie przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek cukru-pudru (słodzimy do smaku, ale myslę, że wystarczy 5-6 łyżek) i ubijamy mikserem kilka minut.
Krok 5
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy. Żelatynę podgrzewamy lekko do rozpuszczenia, dodajemy łyżkę masy jogurtowej, po czym całość wlewamy do reszty masy jogurtowej. dokładnie mieszamy i od tej chwili staramy się działać jak najszybciej.
Krok 6
Ubity jogurt dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy rozpuszczona czekoladę, do drugiej ziarenka z laski wanilii i 100g pokruszonych bez.
Krok 7
Na paterze układamy dolny krażek biszkoptu, nasączamy ulubionym ponczem (np wqoda z cytryną, herbata z cytryna, herbata z rumem...) . Na dolny krążek nakładamy 2/3 masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, nasaczamy go, wykładamy 2/3 masy waniliowo-bezowej, przykrywamy biszkoptem. Górę lekko nasączamy.
Krok 8
Górę tortu i górną część jego boku smarujemy jasnym kremem, dolną cześć boku pokrywamy kremem ciemnym. Łączymy je tak, aby uzyskać łagodne przejście. Ciasto dekorujemy pozostałymi bezami a na górze układamy pokrojone truskawki (w plasterki, czy w kostkę, w ćwiartki... dowolnie!)
Krok 9
Teraz najtrudniejsze. Tort odstawiamy na minimum 2-3h do lodówki... Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej