Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
250 gramów
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
4 sztuki
4 sztuki
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 listków
2 łyżki
mieszanka przypraw do kebaba:
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby porwij na większe kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Kapustę w paseczki. Tofu oraz pomidory pokrój na plastry, ogórka oraz cebulę również na plastry. Sałatę porwij i pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce.
Krok 3
Na patelni podsmaż grzyby, cebulę i tofu, aż będą złociste. Dodaj mieszankę przypraw i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj sos BBQ i smaż aż całość zgęstnieje.
Krok 5
Na patelni grillowej podsmaż bez tłuszczu chlebek pita. Kiedy będzie gotowy posmaruj każdy majonezem. Połóż na wierzchu plastry pomidora, sałatę oraz kapustę. Następnie ułóż smażone warzywa z tofu. Od razu podawaj z dodatkowym sosem: majonezem lub jogurtem.

Dobra rada:
Możesz użyć również innych warzyw i dodać np. sos Sriracha. Ten sam przepis wykorzystaj i stwórz mięsną wersję, dodając smażone kawałki kurczaka lub wołowiny. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Turecki chlebek z wegetariańskim kebabem
Kuchnię turecką postrzegamy najczęściej przez pryzmat popularnego kebaba, serwowanego w niemal każdym zakątku świata. Mięso, warzywa, bułka oraz sos to podstawowe składniki tego dania. Dziś zapraszamy was na nieco inną jego wersję, w której mięso zastąpimy grzybami! Rolę wołowiny, baraniny czy drobiu odegrają boczniaki, które dzięki aromatycznym przyprawom zyskają doskonały smak. Spróbujcie, a przekonacie się, że kuchnia roślinna jest naprawdę pyszna!
Dla kogo?
Turecki chlebek posmakuje zarówno wegetarianom, jak i zwolennikom mięsnych dań, dla których warzywny kebab będzie ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.
Na jaką okazję?
Kebab z boczniaków idealnie sprawdzi się w porze obiadowej, ale nie może go także zabraknąć podczas domowej imprezy. Danie jest świetnym pomysłem na prostą i szybką przekąskę!
Czy wiesz, że?
Boczniak jest grzybem rosnącym na drewnie oraz na słomie, co spotykane jest przede wszystkim w uprawach.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom ostrych smaków polecamy dodatek sosu Sriracha. Jeśli natomiast wolicie kebab w wersji mięsnej, wykorzystajcie smażone kawałki kurczaka lub wołowiny.