
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
12 sztuk
5 łyżek
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa - papryki, cukinię oraz bakłażana pokrój w duże kawałki. Pieczarki sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem octu, odcedź.

Krok 2
W miseczce wymieszaj oliwę, przyprawę Knorr, ocet, cukier, posiekany czosnek oraz zioła. Przygotowaną marynatą polej pokrojone warzywa i pieczarki. Całość wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.

Krok 3
Ketchup Hellmann's wymieszaj z sosem Hellmann's Czosnkowym. Tak przygotowany dip przełóż do miseczki i udekoruj listkami bazylii.

Krok 4
Zamarynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 6-8 minut. Gotowe, grillowane warzywa podawaj z przygotowanym koktajlowym sosem.


Dobra rada:
Do takiego dania idealnie pasują chrupiące grzanki – kromki bagietki skrop oliwą, natrzyj ząbkiem czosnku i opiecz na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa z grilla
Choć grillowanie często kojarzone jest z różnego rodzaju daniami mięsnymi, jest to także świetna okazja do przyrządzenia potraw z samych warzyw. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. Brakowało ci sprawdzonego pomysłu na warzywa na grilla? Od tej pory możesz przestać głowić się nad interesującym podaniem roślinnych składników.
Dla kogo?
Na swoich talerzach grillowane warzywa chętnie zobaczą nie tylko wegetarianie. Na początek będziesz potrzebować cukinii, bakłażana, kilku papryk oraz pieczarek. Umyj je i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby sparz we wrzątku z dodatkiem octu. Warzywa z grilla staną się doskonałym uzupełnieniem klasycznych mięsnych potraw.
Na jaką okazję?
Wakacyjne spotkanie przy ruszcie będzie przebiegać w bardzo przyjemnej atmosferze, jeśli zadbasz o urozmaicone menu. Ułóż warzywa na grillu i obserwuj, jak goście ustawiają się w kolejce, by skosztować tych przysmaków.
Czy wiesz, że?
Składnikiem niezbędnym do przyrządzenia smakowitych grillowanych warzyw jest ziołowa, lekko pikantna marynata. W miseczce połącz oliwę, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Warzywom na grilla nie może brakować wyrazu! Dopraw szczyptą cukru, po czym gotową marynatą do warzyw z grilla zalej jarzyny, dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Następnie ułóż je na aluminiowej tacce i piecz ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym grillu.
Dla urozmaicenia:
Grillowane warzywa podawaj z gęstym dipem z sosu czosnkowego i ketchupu, udekorowanym listkami bazylii. Koniecznie pamiętaj o tym przepisie, przygotowując menu na najbliższego grilla. Warzywa muszą się na nim pojawić!