Warzywne pulpety w sosie grzybowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
150 gramów
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
100 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę w rondelku, wrzuć suszone grzyby, przykryj i odstaw na 15 minut. Posiekaj cebulkę dymkę i kolendrę.
Krok 2
Odcedź grzyby i przełóż do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory, połowę orzechów, posiekane zioła, przyprawy, bułkę tartą i sos sojowy. Całość zmiksuj. Wlej dwie, trzy łyżki wody jeśli uznasz to za stosowne.
Krok 3
Z przygotowanej mieszanki uformuj małe pulpeciki i smaż je na patelni.
Krok 4
Sos Knorr wymieszaj z 300ml wody i wlej na patelnie. Dodaj pozostałe orzechy i całość gotuj 2-3 minuty.

Dobra rada:
Możesz wzmocnić smak pulpetów dodając starty świeży imbir. Pulpety podawaj z np. kasza gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ulubione smaki Sos grzybowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywne pulpety w sosie grzybowym
Ze względu na charakter przypraw i części dodatków, danie to można określić mianem orientalnego, lecz nie warto zamykać przysmaku w jednej szufladce. Z jednej strony w przepisie na warzywne pulpety pojawiają się sos sojowy i grzyby shiitake, ale z drugiej znajdziemy w składzie suszone pomidory kojarzone z kuchnią śródziemnomorską. Zapowiada się naprawdę pyszne zamieszanie!
Dla kogo?
Lubisz rozpieszczać swoje kubki smakowe? Jesteś we właściwym miejscu. Suszona i świeża kolendra oraz wędzona papryka zadbają o to, by warzywne pulpety w sosie grzybowym stały się naprawdę niezapomnianą ucztą.
Na jaką okazję?
Gdy masz ochotę na warzywny posiłek, nie bazuj wyłącznie na leczo. Nawet najlepszy przepis prędzej czy później się nudzi. Zobaczysz, jak twoi bliscy z ochotą złapią za sztućce podczas obiadu z warzywnymi pulpetami w sosie grzybowym, a na zakończenie posiłku zapytają o to, kiedy powtórzysz zrobienie tego specjału.
Czy wiesz, że?
Do zmielenia orzechów do pulpetów warzywnych przyda się blender o dużej mocy.
Dla urozmaicenia:
Nic straconego, jeśli w pobliskim sklepie nie znajdziesz grzybów shiitake. W przepisie na warzywne pulpety w sosie grzybowym możesz wykorzystać także mieszankę suszonych grzybów leśnych.